Rainbow Rising

Plato, Helmond, The Netherlands  May 19, 2007


Het verhaal van de promoter, Ludy Wetzl van Eternal Rock Promotion, die Rainbow Rising naar Nederland haalde voor hun eerste concert buiten de United Kingdom.

Mijn verhaal:

Op 8 jarige leeftijd kwam ik voor de allereerste keer met Rainbow in aanraking. 1976 was dat... Toevalligerwijs het "geboortejaar" van het naar mijns inziens nog altijd beste album aller tijden, Rainbow Rising. Dit album zal van af toen mijn verdere leven be´nvloeden. Niet alleen de nummers, maar even zozeer het artwork, draag ik vanaf toen in mijn hart mee. Op een wat latere leeftijd kon het dan ook niet uitblijven dat ik dit voor eeuwig op mijn lichaam heb laten vastleggen. Ook werd het verzamelen van zeldzaam Rainbow materiaal een prachtige, maar soms ook wel vrij dure, hobby. Persingen van vrijwel alle Rainbow albums uit diverse landen maken dan ook deel uit van mijn collectie.

Nooit meer zal ik vergeten dat ik met pijn in mijn hart moest lezen dat Rainbow er de brui aan gaf in 1984 en Ritchie Blackmore Deep Purple nieuw leven in ging blazen. Begrijp me niet verkeerd, ook Deep Purple is altijd één van mijn all time favorieten gebleven en zelden heb ik zo'n fantastisch comeback album gehoord als Perfect Strangers, maar band nummer 1 zal voor mij altijd Rainbow blijven. Groot was mijn vreugde dan ook toen Rainbow een comeback maakte in 1995 en heb toen dan ook zoveel mogelijk concerten proberen te bezoeken. De vreugde was maar van korte duur, want kort daarna besloot Blackmore om helemaal de brui te geven aan de rockmuziek.

Inmiddels had ik wel kennis gemaakt met de "Duitse Ritchie Blackmore", n.l. Axel Rudi Pell. Voor mij het perfecte alternatief als groot Blackmore fan. Denk dat er onder de muzikanten geen grotere Blackmore fan rond loopt als Pell en dat is dan ook helemaal te horen op zijn albums. Vooral sinds zanger Johnny Gioelly de band is komen versterken in 1998, is dit alleen nog maar duidelijker naar voren gekomen. Ben daarom ook bijzonder trots dat het mij gelukt is om met mijn organisatie Eternal Rock Promotion Axel Rudi Pell voor de allereerste keer naar Nederland te halen op zaterdag 26 mei in De Plato in Helmond.

In diezelfde Plato stond vorige week ook een band die voor de allereerste keer in Nederland was, n.l. de Engelse Rainbow tribute Rainbow Rising. Van hun bestaan wist ik al langer af, maar dat ik hun voor de allereerste keer tijdens een AC/DC convention in Wales, waar we voor waren uitgenodigd, had ik nooit gedacht. Het volgende was namelijk aan de hand: Die convention duurde 2 dagen, maar om het AC/DC gehalte niet te zeer te laten overheersen, besloot de organisatie in Wales er nog een derde dag aan vast te plakken met een aantal non AC/DC tributes. Toen bekend werd dat Rainbow Rising er zou spelen, besloten we dan ook onze reis met een dag te verlengen. Spijt hebben we er niet van gehad, wat ik daar zag was ongelofelijk... Een band die zonder enige moeite 3 Rainbow tijdperken neerzette, een zanger die repertoire van zowel de Dio, Bonnet, alsmede de Turner periode moeiteloos zong. Dus na afloop was dan ook mijn eerste gedachte: Die band haal ik naar Nederland, kost wat kost.

Na niet al te moeilijke onderhandelingen heb ik hun dan ook weten te overtuigen om eens een keer de oversteek te maken. En net als bij Axel Rudi Pell ben ik dan ook apetrots dat ik deze zeer sympathieke lui voor de allereerste keer naar Nederland heb gehaald, ondanks het toch wel vrij hoge kosten plaatje dat je hebt als je een band "overseas" laat komen. Maar als Rainbow fan is me dat dubbel en dik waard. Ik heb dan ook met de band afgesproken dat we in de toekomst op zeer professionele basis gaan samenwerken en ze te betrekken bij meer evenementen. Wij van Eternal Rock hebben dan ook afgesproken dat we de band bij een aantal gigs in Engeland zullen bezoeken. Misschien kunnen we ze zelfs daar nog een stoot in de juiste richting geven. De status van Rainbow Rising zal hopelijk daardoor alleen nog maar groeien, zowel in Engeland als daarbuiten. En dat hebben ze verdiend...

Ludy Wetzl, Eternal Rock Promotion


Click here for the review.

Click here for more photos.