DIO
Pinkpop, Geleen Holland 11 June 1984Het is dat hardrockpubliek erg trouw is, anders had het er voor de Pinkpoporganisatie nog slechter uitgezien dan het al was. Er waren slechts 20.000 bezoekers op dit jaarlijkse festival afgekomen waarvan zeker 25% hardrockers.

Die waren allemaal gekomen om DIO zijn tweede optreden in Nederland te aanschouwen. Maar voor het zover was moest men zich eerst vermaken met de andere bands waarbij Marillion nog het beste was. Maar tegen vier uur in de middag was het grote moment aangebroken en werd het rechterpodium vrij gegeven voorde meesterzanger en zijn gevolg.

De sfeer zat er met de twee beuknummers "Stand Up and Shout" en "Straight Through the Heart" meteen goed in. Minpunt was het matige geluid dat gedurende het optreden wel wat verbeterde maar echt goed werd het niet. De twee nieuwe nummers "One Night In The City" en "We Rock" beloven veel voor de nieuwe plaat (The Last In Line) die als je dit leest al wel uit zal zijn.

Vivian Campbell speelde opnieuw de sterren van de hemel tijdens het schitterende nummer "Holy Diver", dat gevolgd werd door het Rainbow nummer "Stargazer".

"Heaven And Hell" kreeg de bekende lange uitvoering compleet met een meezingend publiek en een lange solo van Vivian. "Rainbow In The Dark" werd door Ronnie opgedragen aan twee vliegtuigen die net over kwamen vliegen en tijdens dit nummer kwam ook toetsenman Claude Schnell voor het eerst goed over. De afsluiter was tot groot genoegen van de menigte "Man On The Silver Mountain" waarin nog een stukje "Starstruck" verwerkt zat.

Helaas mocht men door tijdgebrek maar één toegift spelen en dat was "Don't Talk to Strangers".

Al met al was het zeker prima maar het optreden te Utrecht was veel beter. De nieuwe nummers zijn veelbelovend maar ze maakten toch niet zo'n overweldigende indruk als de nummers die op "Holy Diver" staan. In Oktober komt DIO terug naar Nederland en ik ben ervan overtuigd dat het dan weer optimaal genieten zal zijn.

Michel van de Moosdijk, Aardschok Holland, July 1984