RAINBOW
Live in Munich 1977
Rainbow • Live in Munich 1977 (Eagle Records DD0242)

Een schitterend relikwie uit het tijdperk van de arenarock


De BBC kondigde onlangs het einde van het legendarische Top of the Pops aan. Gelukkig is de 'rockistische' tegenhanger van dat programma, WDR's Rockpalast, na meer dan dertig jaar nog steeds springlevend. De archieven van de show zijn een ware schatkamer, van waaruit met enige regelmaat een met Duitse precisie opgenomen liveconcert wordt uitgebracht. Nu is het de beurt aan het concert dat Rainbow gaf in de Münchense Olympiahalle op 20 oktober 1977.

Alleen de line-up van de band op deze dubbel-cd is genoeg om de liefhebber aan het watertanden te krijgen: Ronnie James Dio op zang, Ritchie Blackmore op gitaar, Cozy Powell op drums en Bob Daisley op bas. De onbekende tussen deze legendarische figuren is toetsenist Dave Stone, maar die blijft prima overeind in het geweld.

De heren trokken in Beieren van leer zoals dat alleen in de jaren zeventig kon; er staan slechts acht nummers op deze dubbelaar. Toch gaan ze alleen in "Still I'm Sad" te ver, want dan komt de onvermijdelijke drumsolo om de hoek kijken. Daar staat tegenover dat elke seconde van de 17:31 minuten van "Catch the Rainbow", de 14:39 minuten van "Man on the Silver Mountain" en vooral de 11:09 minuten van "Mistreated" volkomen terecht is.

Dio is hier op de toppen van zijn kunnen. De kleine man met de orkaanstem klinkt op deze live-opnames krachtiger en zuiverder dan op menige studioplaat. Blackmore doet niet voor hem onder; zijn solo's hier zijn net zo'n essentiële toevoeging aan het rockgitaarcanon als die op "Made in Japan".

Zo is Live in Munich 1977, na Led Zeppelin's "How the West Was Won", weer een schitterend relikwie dat uit de archieven van het tijdperk van de arenarock is opgeduikeld.

Martijn ter Haar, Kinda Muzik, 6 juli 2006