Roger Glover

Rainbow volop op dreef

Met Roger Glover ziet de regenboog er weer 'Purple' uitHet heeft wat voeten in de aarde gehad voor Rainbow weer volledig op poten stond, maar hun toerneetje bij ons heeft in elk geval bewezen dat Blackmore en koo nog lang niet moeten afgeschreven worden. Ook al is de groep zijn zoveelste bezettingswijziging door en blijven enkel gitarist Ritchie Blackmore en drummer Cozy Powell als ouwe getrouwen nog samen.


DRIE JAAR UITGESTELD


Maar de drie anderen mogen er zijn. Zanger Graham Bonnet is een routenier uit de jaren zestig, die echt niet op zijn ééndagsvlieg "Only one woman" met the Marbles mag beoordeeld worden. Toetsenman Don Airey speelde bij Jon Hiseman's Colosseum II en begeleidde ook al Cozy Powell in diens groep Hammer. Maar de man die veel Deep Purple- en dus Rainbow-fans een blij hartje bezorgde door zijn terugkomst is bassist Roger Glover. Op Glenn Hughes na, hebben nu alle Purple-leden uit de hoogdagen een onderkomen gevonden in de afsplitsingen Rainbow, Whitesnake en Gillan.

Het is wel vrij toevallig dat Rogers komst samenviel met het vertrek van de vorige zanger Ronnie Dio, want die is tenslotte bekend geworden door Rogers projekt 'Butterfly Ball' en de daaruit voortgekomen hit "Love is all". Het heeft trouwens niet zoveel gescheeld of Roger en Ronnie waren al langer samen bij Rainbow terechtgekomen.

"Ritchie heeft me zo'n drie jaar geleden al gevraagd om materiaal te schrijven met hem en Dio. Ik aanvaardde maar het is tenslotte toch niet doorgegaan. Toen de groep vorig jaar splitte, vroeg hij me opnieuw. Want Ritchie schrijft vlot muziek, maar hij is niet zo sterk op tekstgebied. Ronnie Dio hielp hem daar vroeger bij maar zijn vervanger Graham had geen aspiraties op dat vlak. Ik deed het dus maar en aangezien er ook geen bassist meer was, vroegen ze mij om op de plaat mee te spelen. Ik heb er zo'n drie weken over gezet om het instrument weer onder de knie te krijgen, want ik had het de laatste jaren nog weinig gebruikt. Het lag voor de hand dat ze me zouden vragen om bij de groep te komen en dat is ook gebeurd."


PURPLE-HERENIGING MOGELIJK, MAAR...


Roger is voorlopig ook van plan om bij Rainbow te blijven. Hij ontkent meteen dat zijn vertrek uit Deep Purple in 1973 aan Ritchie Blackmore te wijten is geweest.

"Toen Ian Gillan en ik Purple verlieten was dat niet omdat er ruzie was met de anderen. Trouwens, Ritchie en ik schreven het grootste deel van de nummers voor Purple. In die groep was er niemand de baas. Rainbow is echter Ritchie's groep en als je je daarin niet kunt schikken, dan moet je maar gaan.

Ik ben wel kreatief, maar geen leidinggevend tipe. Mijn taak als producer is het raad geven als de song in zijn ruwe vorm klaar is. Hier wat koorzang bij, daar een viooltje, dat soort dingen. Is Ritchie niet akkoord, dan geeft zijn mening de doorslag."

Nu ook Roger weer dichterbij het aktieve muziek maken aangesloten is het logisch dat de geruchten over een eventuele Deep Purple-hereniging weer de kop opsteken, al was het maar voor een benefietkonsert ergens.

"Het is natuurlijk mogelijk", zegt Roger, "en ik zou het wel eens prettig vinden ook. Maar stel je verwachtingen niet te hoog. Ik vind dat je Purple moet laten, het verleden is dood. Purple was groot en waarschijnlijk zouden we de hoge verwachtingen toch niet kunnen inlossen. Alhoewel ik zeker ben dat we er heel wat aan zouden verdienen en als verontschuldiging zouden kunnen aanvoeren dat we heel wat fans willen tevreden stellen, wat niet eens gelogen zou zijn."

"Plannen niet, intenties wel, maar voorlopig ben ik te druk bezig met Rainbow om aan iets anders te denken. Als je me zou vragen welk soort muziek er op die plaat zou staan, kan ik je niet eens antwoorden. Het zou wel iets kommerciëler zijn dan voordien, maar het hoofdidee zal toch afhangen van mijn gemoedstoestand op het moment dat ik eraan begin."


TOEGEVEN AAN BUSINESS


Roger geeft ook toe dat hij een stuk volwassener geworden is. De supersterren manieren van Deep Purple wil hij liefst vergeten.

"Toen ik vroeger voor zo'n juichende menigte stond, dacht ik dat het mijn fans waren en dat steeg me toen wel enigszins naar het hoofd. Je stond daar in de trant van 'hier ben ik en ik zal eens laten zien wat ik allemaal kan'. Nu ben ik me ervan bewust dat de fans niet voor mij komen maar voor de muziek, hun muziek. Ik speel gewoon hun muziek en voel me geen sikkepit belangrijker dan om het even welke fan."

Is er ander verschil merkbaar tussen de tijd van Deep Purple en nu?

"Het valt me wel op dat het nu meer een businesswereld geworden is", grijnst Roger. "Toen speelden we gewoon wat we zelf wilden. We hadden niet in het minst de bedoeling kommercieel te zijn en toch hadden we sukses.

Met Deep Purple zouden we nooit een song als "Since you've been gone" gedaan hebben. Nu wel, omdat het publiek meer kiest voor disco of new wave. We moeten dus met meer kommerciële middelen trachten het publiek naar de zalen te trekken en ons een posititie te veroveren."

Als Roger ooit met Rainbow stopt, gaat hij dan nog verder met optreden of enkel nog prodjoesen?

"Dat weet ik niet", is het antwoord. "Ik zal wellicht altijd bezig blijven met muziek, maar wie zegt dat ik binnen tien jaar niet doof zal zijn? Dan kan ik me misschien meer toeleggen op schilderen, een tweede hobby van me, want optredens en zo beschouw ik nog altijd niet als een vorm van werken. Ik heb nog geen doeken verkocht of een tentoonstelling gehouden, maar dat gebeurt misschien wel eens. Ik schilder nogal impressionistisch, hoewel ik ook landschappen doe en zeemeeuwen, dieren waar ik heel veel van hou. Het klinkt misschien nogal eigenzinnig, maar ik hoop dat Gillian, mijn dochtertje van drie, later niet met een groep gaat beginnen. Ik wou dat ze iets zou doen als ballet bijvoorbeeld."


Joepie, Belgium - March 16, 1980

Thanks to Tonny Steenhagen for the scan