RAINBOW
INTERVIEWS DEN HAAG 1977Voordat de Rainbow Fanclan werd opgericht eind 1979 was er eerst nog een Deep Purple Fanclub, ooit in een ver verleden, om precies te zijn 1971, opgericht door Bart Hekkelman Deze werd in 1975 overgenomen door René Veldhoen, die begin 1979 de fanclub (in 1976 omgedoopt tot Rainbow Fanclub) moest opheffen wegens tijdgebrek en het ontbreken van mensen die de club konden voortzetten In de fanzines, genaamd The Book Of Taliesyn, werd behalve Rainbow ook ruimschoots aandacht geschonken aan Deep Purple en alles wat daar uit voort kwam De nieuwsbronnen in die tijd waren zeer schaars, zeker vergeleken met de mogelijkheden nu, dus echt veel interessante artikelen over Rainbow waren er dan ook niet in overvloed Toch zijn er twee uitzonderingen: de beide concerten die Rainbow in het Congresgebouw in Den Haag gaf Uit de toenmalige fanzines kunnen we nu dankzij onze goede vriend Tonny Steenhagen, die behalve de geplaatste foto's ons ook deze kopieën bezorgde, de toendertijd geschreven concertverslagen en interviews plaatsen op de Rainbow Fanclan Legacy Website.


INTERVIEW MET DAVID STONE


Na het concert ging het fanclubbestuur naar het Bel-Air hotel, hopend op een interview met Rainbow-leden Daar troffen we David Stone, die graag met ons wilde praten De hoofdzaken van dit gesprek vinden jullie hieronder afgedrukt.

Wij hebben gehoord dat een nummer van jullie volgende elpee genaamd "L.A Connection", op single uit gaat komen Klopt dat?

Eh.. Dat is heel goed mogelijk Het is een goed rocknummer zonder te veel spacy invloeden De meeste nummers van de elpee "Long Live Rock'n'Roll" zijn vrij kort Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met "Deep Purple in Rock".

Wie speelt er op de nieuwe elpee keyboards, Tony of jij?

(grijnzend) Dat is een vrij goeie vraag Tony speelde op de elpee en misschien houden ze wat van die nummers Het is echter ook mogelijk dat ik op die tracks ga spelen De elpee is in ieder geval nog niet geheel voltooid en er moet nog veel gedaan worden Nogmaals, ik weet niet wie er op de nieuwe elpee orgel speelt Het hangt er geheel van af wat Ritchie en de anderen denken Wanneer ze denken dat ik het beter kan doen, dan zullen ze de orgelgedeeltes opnieuw opnemen.

Denk je dat Ritchie de leider van de band is?

Muzikaal gezien is hij de sterkste in de band, zoals dat ook bij Deep Purple het geval was Hij doet ook het grootste gedeelte van het schrijfwerk in de band Soms komen wij met ideeën en dan zegt hij "That's good", en dan probeert hij het verder uit te werken Verder is het erg moeilijk om een mening over hem te geven, omdat ik hem pas twee maanden ken.

Vind je dat er muzikaal gezien ruimte voor jou binnen de band is?

Ja.. Er is genoeg samenwerking binnen de band Is dit niet het geval, dan hoef je ook niet aan concerten te beginnen.

Kun je iets over je verleden vertellen, in welke groepen speelde je voor Rainbow?

Well.. Ik heb eigenlijk maar in weinig bands gespeeld Hoofdzakelijk in Symphonic Slam Die band verkocht redelijk in België en een paar andere Europese landen, maar in de V.S maakten we niet veel Het begon allemaal een beetje vervelend te worden, omdat we muzikaal niet vooruit gingen Het was dan ook een fijne kans om weer eens met iemand anders te spelen, iemand zoals Ritchie Het is trouwens wel een vreemde ervaring voor me, zo'n grote toernee Vooral omdat ik de enige in de band ben die op dit gebied weinig ervaring heeft Toen we met deze toernee begonnen zei ik: "Hey, Great!" terwijl de anderen zeiden: "Here we go again." Vooral Cozy heeft een hekel aan toernee's.

Hoe ben je bij Rainbow gekomen?

Ik was in een studio in Toronto En ik kreeg een telefoontje, hoe ik het zou vinden om met Ritchie te spelen Ik ging akkoord en binnen drie uur zat ik in het vliegtuig Daarna ging alles erg vlug.

Wanneer komt de nieuwe elpee uit?

Waarschijnlijk begin februari We zullen hem afmaken in Musicland, het mixen en zo Daarna zullen we proberen om de elpee zo vlug mogelijk uit te brengen En zo gauw die is uitgebracht, releasen we een single die waarschijnlijk "L.A Connection" of "Long Live Rock'n'Roll" gaat heten.

En "Kill The King"?

Dat is in Engeland op maxi-single uitgebracht en ik geloof dat het zelfs in de charts staat.

De nummers zijn een flink eind ingekort.

Ja, maar als we het op elpee zetten, dan is het geweldig, maar het is krankzinnig om diezelfde nummers oningekort op single uit te brengen Dan zou zo'n single dertig minuten duren en dat is bijna een elpee Maar dat wordt allemaal door de platenmaatschappij geregeld en van mij mogen ze Zolang mijn bankrekening maar omhoog gaat.

Wil je hiermee zeggen dat de platenmaatschappij besloten heeft de single uit te brengen en niet jullie?

Och, ze doen wat ze willen, wat echter niet wil zeggen dat ik daar tegen ben De band gaat in principe oké met alles wat ze van Rainbow uit wil brengen Zolang ze maar geen bootlegs of demo's uit brengen, zeggen wij: "Oké, ga jullie gang." Ik haat bootlegs Ik haat ze omdat wij er geen geld mee verdienen en wanneer er eens een slecht concert op bootleg wordt uitgebracht, kan iedereen dat later horen Dat is werkelijk shit In Kopenhagen kwam er een fan op me af, die werkelijk alles had Hij had een stapel bootlegs in zijn hand die varrieerden van "Rainbow in Japan" tot "Rainbow op de Plee" Hij had alles en hij was daar werkelijk trots op Ik zei: "Oh no, I don't wanna see them." Ritchie is in staat, wanneer hij een slecht humeur heeft, om die knaap te kelen Hij zou hem volkomen vernietigen Dat was werkelijk grappig.

Hebben jullie veel gerepeteerd voor de toernee?

Ja Ik kende het materiaal niet en de band had al een tijd niet meer geoefend, dus was er veel werk te doen.. Ook Bob was net nieuw en veel tijd hadden we niet meer.

Kun je ons iets over Bob vertellen?

Hij heeft zo'n zeven jaar in Engelse bands gespeeld Ik kende hem niet, maar ik heb hem nog met zijn band Widowmaker gezien Dat was hun laatste concert, omdat Bob bij Rainbow kwam en ze waren gruwelijk slecht Maar Bob was oké.. Ik geloof dat hij zich happy voelt Hij heeft altijd in rock en bluesy geöriënteerde bands gespeeld en ik geloof dat hij, wat hij nu doet, fijn vindt.

Geloof je dat Rainbow zich altijd happy voelt met wat ze spelen?

(aarzelend) Ja, maar ik geloof dat de band nog bezig is te ontwikkelen.

Denk je dat Rainbow de komende jaren zal moeten spelen wat het publiek wilt horen?

Ja, dat is duidelijk.

Als we kijken naar de titel van de nieuwe elpee, "Long Live Rock'n'Roll", dan klinkt dat toch een beetje commercieel Status Quo heeft onlangs een elpee uitgebracht, die "Rock'n'Roll Over The World" heet Ik vind niet dat een dergelijke titel bij Rainbow past Rainbow heeft altijd een mystiek tintje gehad.

De band is eigenlijk altijd een rock'n'roll band geweest We zijn geen Yes of een Strawbs.

Oké, maar de titelsong klonk teveel als een "Burn" of "Stormbringer" Het was weer zo'n typische riff-song van Blackmore.

Dat is nou eenmaal zijn schrijfstijl.

Ja natuurlijk, maar ik apprecieer Ritchie meer voor de dingen die hij in nummers als "Catch The Rainbow" speelt Denk je niet dat hij meer van die dingen moet spelen?

Dat hangt er vanaf met wie hij speelt Als hij niet met zijn medemusici op kan schieten, dan klinkt de band erg simpel Hoe nauwer hij met iemand samenwerkt, des te gecompliceerder de nummers gaan klinken Kijk maar naar een band als Genesis die werken ook ontzettend veel en goed samen Hun muziek is complex en erg goed Ritchie is muzikaal erg moeilijk te volgen, omdat hij erg gesloten is en nauwelijks praat Maar hoe beter hij met iemand op kan schieten, hoe beter de muziek wordt Ik geloof dat hij op dit moment erg gelukkig is, wat mij ook gelukkig maakt Ik speel liever met gelukkige mensen, you know.

Wat denk je van het publiek van vanavond?

Ze waren oké Ik geloof dat de band een jong publiek nodig heeft Een publiek dat naar voren rent, op het podium slaat en schreeuwt.. Rock'n'roll publieken zijn de beste In Kopenhagen sloeg Ritchie zijn gitaar kapot en gooide de resten in het publiek Iedereen wilde een stukje van de gitaar bemachtigen Dat was geweldig.

Deden jullie bij ieder concert toegiften?

Nee Wanneer de mensen een toegift willen horen, dan doen we er één Ik vind het erg shitty wanneer de band een toegift speelt, terwijl het publiek ondertussen half ligt te slapen Wanneer ze echt enthousiast schreeuwen, dan doen we er één In Engeland verwachten we twee à drie toegiften te moeten doen.

Waarom spelen jullie niet meer nummers van de nieuwe elpee?

We maken de elpee af en bij de volgende toernee zullen we dan materiaal hiervan spelen We hadden slechts een maand om ons voor te bereiden We besloten om die nummers te spelen die de meeste bandleden al kenden Wanneer we alle nieuwe stukken ingestudeerd zouden hebben, waren we nu nog niet klaar geweest.

Wanneer ben je bij Rainbow gekomen?

Eh.. Eind augustus.

Wat denk je van Ritchie als gitarist?

Oh, hij is erg goed in wat hij doet Ik kan niemand anders bedenken, die dit soort rock speelt, dus is het moeilijk te zeggen Ik houd van mensen als Al Di Meola (Return To Forever, rené) Ritchie is op zijn terrein, recht toe, recht aan rock, de beste Tim Nolane, de man waarmee ik vroeger in Symphonic Slam speelde, had ook een dergelijke stijl, maar hij heeft niet de emotie die Ritchie heeft Dat is erg belangrijk.

Heeft Ritchie de meeste nummers voor de nieuwe elpee geschreven?

Ja, meestal in samenwerking met Ronnie.

De keyboardsolo die je speelde in "Still I'm Sad", was die niet typisch in de Blackmore-stijl?

Yeah.. Toen ik bij de band kwam speelde ik veel verschillende stijlen, en veel verschillende dingen We ontdekten echter na korte tijd dat Ritchie en ik ongeveer dezelfde invloeden hebben Hij houdt van rock en ik hou van rock Ook luisteren we allebei veel naar klassieke muziek Ik geloof bijvoorbeeld niet dat hij jazz-rock zou kunnen spelen, want dat is zijn stijl niet, you know.. Ik speelde vroeger ook veel Fender Rhodes piano's, maar hij houdt daar totaal niet van.

Je zei net dat Ritchie geen jazz-rock fan is, maar zijn favoriete gitarist is Jeff Beck, die in die stijl speelt.

Nee, maar hij houdt meer van de rockerige Jeff Beck Niet wanneer hij jazz speelt Alhoewel Jeff vaak met geweldige riffs komt Maar Ritchie houdt meer van de Jeff Beck van acht jaar geleden Nu speelt hij eigenlijk geen nummers, maar riffs waar de rest van de band omheen werkt Ritchie werkt die riffs eerst uit en begint dan pas aan een song Die nummers geven de mensen wat meer denkwerk.

Dutch Rainbow Fanclub, The Book Of Taliesyn no 8, Februari 1978INTERVIEW MET RONNIE JAMES DIO


Na het gesprekje met David Stone kwam Ronnie Dio het hotel binnen stappen Tot onze grote verbazing herkende hij ons direct van het interview dat we in 1976 met hem hadden gedaan Ronnie was dan ook dadelijk bereid om een interview met ons te doen

Wat is er gebeurd met Tony Carey en Jimmy Bain?

Met Tony was het een persoonlijk probleem We konden niet erg goed met hem opschieten Hij was werkelijk een fantastische keyboardspeler en ik ben er zeker van dat hij binnenkort als zodanig herkend zal worden Maar persoonlijk gezien klikte het gewoon niet Wat Jimmy betreft; Wij vroegen meer van hem dan hij ons als bassist kon geven Als persoon paste hij uitstekend in de band Hij was beslist een goeie vriend.

David vertelde dat Jimmy te funky speelde...

Ja.. Hij speelde ook wel funky, maar dat was niet het probleem bij hem Technisch gezien vroegen wij meer dan dat hij kon geven Wij vroegen of hij met een wat lossere pols kon spelen, zoals Ritchie dat doet, maar dat kon hij niet Wij vinden Bob een veel betere opvolger.

Hoe verkoopt de single "Kill The King"?

Het is op dit moment alleen nog maar in Engeland uitgebracht Ik bekijk het echter niet als single maar als een nummer dat van de elpee komt Een single is een plaat die je schrijft, opneemt en uitbrengt en alleen maar als single bedoeld is "Kill The King" is alleen maar uitgebracht voor het geld Ik geloof dat een single iets moet zijn waarin je gelooft en wat je persé uit wilt brengen Degene waar we nu over praten, is alleen maar om geld in het laatje te brengen en verder niets Ik vind het geen reflectie van wat wij doen.

Wil je hiermee zeggen dat niet jullie, maar de platenmaatschappij die single wilde uitbrengen?

In dit geval wel De platenmaatschappij wilde hier geld mee verdienen, alhoewel wij er ook geld aan verdienen Niet alleen als schrijvers, maar ook als band Maar als wij alleen voor het geld in de business zaten, zou dat een slag in het gezicht van het publiek zijn Wij zijn allereerst in deze business, omdat we houden van dit werk Ik weet dat dit als een cliché klinkt Er zijn veel mensen die zeggen: "Wij vinden dit prachtig en we geven niet om het geld." Natuurlijk geven wij om het geld, maar het gaat allereerst om de artistieke zijde van dit beroep Het geld komt werkelijk op de tweede plaats Onze muzikaal beste dingen moeten echter nog komen Je zult die beste dingen vinden op onze volgende elpee die in januari gaat uitkomen Het is een geweldige elpee Het is anders dan de vorige elpee's Bij vorige elpee's waren we aan het zoeken naar een weg.

En die hebben jullie nu gevonden?

Ja Je kunt die weg vergelijken met kant één van "Rainbow Rising", terwijl kant twee slechts die grote concept songs heeft Rainbow is van nu af aan een band die snelle, korte nummers speelt en niet van die ontzettend lange De volgende elpee zal zo zijn Korte en goeie rock'n'roll nummers.

David vergeleek die elpee met "Deep Purple In Rock" Ben je het daar mee eens?

Nee Rainbow is nu op een punt aangeland waar je geen vergelijkingen meer kunt maken en zeker niet met Deep Purple Ik vind dat Ritchie, Cozy en ik zoveel anders zijn als Deep Purple Ik vind dat Ritchie veel vorderingen gemaakt heeft na Deep Purple Purple was altijd "Highway Star", "Smoke On The Water".. dreun, dreun, dreun Ik geloof dat Rainbow nu is zoals Ritchie zich dat heeft voorgesteld En dat is rock-muziek met invloeden uit de middeleeuwen en de Renaissance Onze nummers zijn anders, omdat ik nu de teksten schrijf Ik ben geen Ian Gillan of een David Coverdale Ik heb een heel andere benadering ten opzichte van muziek Wat ik te zeggen heb als schrijver, is totaal anders dan wat Coverdale of Gillan te zeggen zullen hebben Wij zijn nu Rainbow en geen voortvloeisel van Deep Purple Je kunt dat ook duidelijk merken De vorige toernee speelde Ritchie het thema van "Lazy" aan het begin van "Man On The Silver Mountain" en de mensen werden helemaal gek: "Wauw, Great!" Maar deze toernee speelt hij dit weer en de reacties is heel anders De mensen denken nu: "Hé, dat was van Deep Purple, of niet?".

Je bedoelt dat het publiek niet meer komt om de ex-Deep Purple gitarist, maar om Rainbow te zien?

Precies! De mensen gaan steeds meer inzien dat Ritchie Deep Purple heeft opgegeven Deep Purple is verleden tijd Alhoewel Ian Paice, Jon Lord en misschien David Coverdale plannen hebben om Deep Purple opnieuw te formeren Maar als ze dat doen, zal die band niets progessiefs krijgen Ze zouden slechts de oude succesnummers spelen.

Ik heb iets dergelijks gelezen over een nieuwe Deep Purple Wat weet je daarvan?

Niet zoveel Ze hebben David Coverdale gevraagd om terug te komen Hij heeft net zijn solo-elpee "White Snake" uitgebracht en de tweede staat er aan te komen Hij heeft een solo-karrière in zijn hoofd en wil daarmee doorgaan Daarvoor bewonder ik hem zeer Hij zou gemakkelijk met Jon en Ian in zee kunnen gaan, maar hij zei: "No more Purple for me" David is erg consequent en wil graag doorgaan met zijn karrière.

Ik geloof dat wat hij nu doet hij erg leuk vindt.

Dat geloof ik ook Hij schrijft erg goeie songs Ik hoop dat hij het goed zal doen, want David is een erg aardig iemand en een ontzettend goeie zanger.

Wat is er met Mark Clarke gebeurd?

Als bassist was Mark werkelijk het antwoord waar we naar zochten We hebben het net over Jimmy gehad en de band was van mening dat hij niet sterk genoeg was om met mensen als Cozy en Ritchie te spelen Wij dachten dat Mark hier een oplossing zou zijn, omdat hij technisch zeer begaafd is Hij had met Colosseum's Jon Hiseman gespeeld, dus was hij erg goed Toch paste hij ondanks zijn techniek niet in onze muziek Het klikte gewoon niet Daarmee wil ik niet zeggen dat hij geen goeie bassist is, want dat is hij wel Mark heeft iemand als Jon Hiseman nodig Een band waarbij hij wat funkier kan spelen, want zo'n band zijn wij niet Het was geen persoonlijk conflict met Mark, want hij was een goede vriend En hopelijk is hij dat weer als zijn woede wat heeft afgenomen Ik hoop dat hij in de toekomst iets vindt waarin hij wel past Bij ons paste hij in ieder geval niet.

Jullie speelden maar één nummer van de nieuwe elpee, de titelsong Waarom niet meer nummers?

We hebben er over gepraat om twee nummers te spelen Maar hoeveel we er ook gedaan hebben, het is gewoon een feit dat het concertpubliek ons beter kent van "On Stage" dan van wat voor een elpee ook, omdat deze het beste gepromoot en het beste verkocht is We deden vanavond dezelfde songs als die van de elpee De enigste nieuwe song die we gedaan hebben is "Long Live Rock'n'Roll" We wilden dat het publiek vertrouwd zou raken met het materiaal van "On Stage" "On Stage" is weer een reflectie van de eerste elpee Vier van de acht songs die we live doen, komen van die elpee Het komt hier op neer dat we willen dat de mensen opspringen bij het horen van bekende songs, in plaats van dat ze denken: "Uh, dat is goed, dat is nieuw, maar ik heb het nooit eerder gehoord." Ze reageren het beste op bekende nummers.

Oké, maar ze schenen de nieuwe song "Long Live Rock'n'Roll" erg goed te vinden.

Natuurlijk, maar als we ze drie andere nieuwe nummers gegeven hadden, zouden ze misschien gezegd hebben: Het is mooi, het is nieuw, maar ik heb het nooit gehoord "Long Live..." is een boogie Als je zoiets speelt zullen de mensen automatisch opspringen en in hun handen klappen Daarom vonden we "Long Live..." een perfecte song om live te doen De andere songs moet je een paar maal op de elpee hebben gehoord De volgende keer dat de mensen naar een concert komen zullen ze zeggen: "Ik hoop dat ze "L.A Connection", of "Lady Of The Lake" zullen spelen Je moet dingen spelen die de mensen herkennen.

Bruce Payne, jullie manager, was een tijdje geleden in Nederland Hij vertelde dat Rainbow's hoofdmoot voortaan door Cozy, Ritchie en jij gevormd zal worden Wil dat zeggen dat jullie nieuwe mensen slechts tijdelijk bij de band zijn?

Nee Ik kan me voorstellen dat de mensen gaan denken dat Cozy, Ritchie en ik telkens weer mensen verwisselen, omdat we daarmee meer geld zouden verdienen, of omdat wij erg moeilijke mensen zijn Door wat ik net over Jimmy, Tony en Mark verteld heb, lijkt het of we erg moeilijk tevreden zijn te stellen Wat we echter proberen, is de goeie mensen voor de band te vinden En hopelijk hebben we die nu gevonden Ik kan hierover nog geen zekerheid geven Ik geloof dat de band erg goed was vanavond en ik verlang naar het moment dat de band Cozy, Ritchie, Bob, David en ik zal zijn Vooral Bob, want hij is de persoon waarnaar we zochten Als persoonlijkheid is Bob net zo goed als Jimmy Wat David betreft, ik vond Tony altijd een erg goeie keyboardspeler en als zodanig zelfs bijna onvervangbaar David is een ander soort keyboardspeler Als we naar een Tony Carey hadden gezocht en David hadden gekozen, waren we verkeerd geweest, want David is geen Tony Ik geloof dat David erg goed in onze plannen past We willen niet iemand die constant solo's geeft We willen iemand die kan aanvullen, iemand die de muziek mooier kan maken Tony probeerde altijd solo's te geven Hij was altijd aan het vechten voor het solo-gedeelte En dat behoort nou eenmaal aan Ritchie, mij en soms Cozy.

Wat doet Glenn Hughes op dit moment?

Hij heeft onlangs een solo-elpee gevoltooid en ik kan alleen maar zeggen dat hij als vanouds weer erg goed is Hij is vrij funky, maar ik denk dat de critici hem aan zullen vallen op zijn Stevie Wonder complex Glenn heeft genoeg capaciteiten om zichzelf te zijn in plaats van een Stevie Wonder Ik hoop dat hij eerdaags zelf in zal zien dat hij te ver in zijn Stevie Wonder verering gezakt is Hij is ongelooflijk, fantastisch.

Ik geloof dat Glenn het erg goed in de Stevie Wonder stijl zou doen.

Misschien, maar ik geloof dat we ons moeten realiseren dat er maar ruimte is voor één Stevie Wonder Stevie is zonder meer één van de beste keyboardspelers in zijn stijl en een ontzettend goeie zanger/componist Als zanger is hij onweerstaanbaar Hij weet altijd wat hij doet en waarom Hij maakt nooit een fout En als Glenn een complete Stevie Wonder wil zijn, zit hij totaal verkeerd In ieder geval is hij als zanger geweldig en ik hoop dat mensen binnenkort in gaan zien hoe goed Glenn Hughes werkelijk is Hij was bij Deep Purple niet op zijn plaats Dat was zeker niet zijn band Trapeze was de band voor Glenn Hughes.

Deep Purple was voor hem de kans om op te klimmen...

Ja, dat is waar Maar eigenlijk heeft hij maar een kleine klim gemaakt Wat zie je van Glenn op dit moment? Als hij werkelijk zo beroemd was, zou je mij niet vragen waar zijn nieuwe elpee blijft Deep Purple was Glenn's vervoersmiddel naar de top, maar dat neemt niet weg dat hij feitelijk niet bij de band paste Trapeze was zijn band omdat hij die kon leiden Hij was Trapeze Deep Purple was hij niet Dat was Ritchie.

Wie speelt er keyboards op de nieuwe elpee?

Op het moment niemand Cozy, Ritchie en ik deden die elpee.

Er is dus nog geen bas opgenomen?

Jawel Ritchie speelde bas We laten David misschien een paar nummers keyboards spelen Verder moeten we nog één song voor de elpee schrijven.. Alles is klaar op die ene songs na Hopelijk speelt David daar op mee Andere nummers daarintegen, zijn opgebouwd uit gitaar, drums, zang en bas, dus is er geen orgel nodig We hebben één nummer met fluiten op de achtergrond opgenomen Het is haast wel zeker dat David en Bob op één song spelen en dat is degene die nog geschreven moet worden.

We hebben iets gehoord over "L.A Connection" Wordt dat de single?

Dat hangt er vanaf We zijn het daar nog niet helemaal over eens We twijfelen tussen "L.A Connection" en "Long Live Rock'n'Roll" Ritchie vindt dat "Long Live..." dé song is om op single uit te brengen, maar ik denk dat "L.A Connection" het beter zal doen Er is echter een verschil van denkwijze tussen Europa en Amerika "Long Live..." zal het in Europa beter doen, omdat de mensen in Amerika doodgegooid worden met boogie Ik geloof dat "L.A Connection" het beter zal doen in Amerika en het beste zal zijn wat Rainbow tot nu toe op single heeft uitgebracht.

Wat gaan jullie hierna doen?

Een Engelse, een Japanse, een Australische en een Amerikaanse toernee We moeten naar Amerika, ondanks het feit dat ze daar zeer slecht voor ons zijn geweest Ik weet niet of je geabonneerd bent op de Daily Mirror Dat is een Engelse krant Ik had 's zaterdags een interview met ze en Cozy op maandag Mijn gedeelte van het interview leek op een aanval op het Amerikaanse publiek, maar de interviewer heeft het wel een beetje verdraaid Hij zei tegen me: "Ben je ontevreden met Amerika?" ik zei: "Ja, heel erg zelfs." Ik geloof dat de Amerikanen als muzikaal publiek idioten zijn Dat geeft die krant niet weer De krant maakte er van: "Ronnie James Dio vindt Amerikanen idioten!" Ik zei echter alleen muzikaal gezien Ik vind dat ze veel te eenzijdig zijn Ze hebben niet de intelligentie om de verschillende rock'n roll groepen van elkaar te onderscheiden Wij worden vergeleken met groepen als The Eagles en Fleetwood Mac Dat is totaal het tegenovergestelde van wat wij doen Ze zoeken geen verschillen en daarom verklaarde ik ze voor gek Ze zouden ons meer moeten waarderen voor wat we doen, omdat we voor alle publieken hard werken De Amerikanen geven ons niet wat een publiek als bijvoorbeeld vanavond ons gegeven heeft.

Wij steunen op een publiek Engels publiek is altijd ongelooflijk, Japans publiek ook, Duits publiek is soms goed en soms verschrikkelijk Het beste publiek is altijd het Engelse geweest Het publiek van vanavond was, ik zeg dit niet omdat ik nou vanavond hier in Den Haag toevallig met jou praat, fantastisch! Het was ze niet toegestaan om het podium te bestormen, ze moesten op hun stoelen blijven zitten (wat ze echter niet deden, rené) en ondanks dat hebben ze ons net zoveel gegeven als een publiek in Engeland dat wel het podium mocht bestormen Om die reden was het tot nu toe in deze toer gemakkelijk het beste publiek dat we gehad hebben.

De zaalwachters stuurden ons telkens terug...

Yeah, I know Dat spijt ons ook Het was echter een regel die door de zaaleigenaar is bepaald Zo gauw de zaalwachters echter handtastelijk worden en beginnen te vechten, zeggen wij: "Ho, stop" en zorgen we dat de wachters worden weggestuurd Wij staan dat niet bij een concert van ons toe.

Vorig jaar sprak je over een nieuw project van Roger Glover Hoe staat het daarmee?

Zijn nieuwe elpee gaat "Elements" heten en het is helemaal instrumentaal Het gaat over de aarde, wind en vuur Alle elementen van de aarde Het is ongelooflijk goed.

Je zou twee nummers op die elpee zingen.

Dat klopt Roger zou vijf of zes nummers alleen zingen en op twee nummers zou ik samen met hem zingen Maar omdat de elpee instrumentaal zo goed in elkaar zit, vonden we dat de vokalen niet ten goede zou komen van de muziek We besloten ze er maar uit te laten, omdat het dan geheel en alleen Roger's elpee zou lijken Het is helemaal instrumentaal, op enkele zangeressen na, die meeneurieën Roger blijft ook actief wat produceren betreft Hij heeft platen van o.a Status Quo, Rory Gallagher en Nazareth geproduceerd en heeft daarbij uitstekend werk verricht Maar kijk uit naar zijn nieuwe elpee "Elements", het is briljant.

Wanneer wordt het uitgebracht?

I really don't know Zo gauw mogelijk hoop ik, want het is uniek Roger heeft er zijn hele ziel ingestopt Wanneer je van Roger houdt, hou je van dit.

Om nog even terug te komen op die mogelijke nieuwe Deep Purple; nu Lord en Paice bezig zouden zijn met de formatie daarvan, wat gaat er nu met Paice, Ashton, Lord gebeuren?

Ik weet het niet Als ze over een nieuwe Deep Purple gepraat hebben, geloof ik dat dat ook wel eens het einde van PAL kon zijn Volgens mij is Tony Ashton de verkeerde persoon voor Jon en Ian Tony is wel een persoonlijkheid, maar hij zou beter passen in een Engelse muziekhal Hij is een grote komiek, maar wat serieuze muziek betreft, geloof ik niet dat Tony geschikt is voor wat Jon en Ian gewend zijn bij Deep Purple Tony is gewoon de verkeerde persoon voor zoiets Onder andere omstandigheden is hij een geweldig musicus en een goeie entertainer, maar voor Jon en Ian is hij de verkeerde man.

Hoe kwam Bob bij de band?

Wij kenden hem van zijn groep Widowmaker en wij konden zijn werk in die band erg goed Gelukkig voor ons zag Bob het bij Widowmaker niet meer zo zitten en ging hij op ons aanbod om bij de auditie te komen spelen in We probeerden hem uit en het ging geweldig We vroegen hem daarop direct om bij ons te komen.

En David?

David zat bij Symphonic Slam en die groep had zich pas opgeheven We hoorden zijn elpee's en dachten dat hij erg goed bij de band zou passen We belden hem op en hij kwam naar Los Angeles, naar de repetities en hij paste goed binnen onze bedoelingen.

Er waren kritieken van de pers dat jullie stageshow te imponerend zou zijn.

Ik vond dat we vanavond een perfecte stage-opmaak hadden voor deze hal Het is een prachtige zaal om naar te kijken Als het publiek zo'n zaal binnenloopt, voelen ze zich gelijk geweldig En wanneer ze de grote regenboog zien, met in het midden dat ontzaggelijke drumstel en aan weerskanten van het toneel grote geluidsboxen, dan is de sfeer al goed voor het concert begint Daar komt nog bij dat we vanavond een erg goeie band waren Als ik dit niet dacht, zou ik het je ook niet vertellen, want er zijn momenten in rainbow's karrière geweest dat we volledig onder het normale peil speelden Je zou ons eigenlijk vijf avonden achtereen moeten zien Bij dat vijfde concert zijn we geweldig en onaantastbaar, maar nadat vijfde concert kunnen we weer verschrikkelijk slecht zijn Zo gaat dat bij een toernee We gaan langzaam omhoog bij het begin van een toernee en wanneer we het absolute hoogtepunt bereikt hebben, zakken we weer in kwaliteit De toernee's zitten vol up's en down's Het laatste concert van de toernee zijn we altijd erg goed Dan zijn we zo goed vertrouwd met de songs, dat we spelen zonder te denken Wanneer je de muziek zo goed kent, kun je gaan improviseren en zijn wat je bent Ieder persoon in deze band is een soloïst En aan het eind van de toer kunnen we gaan soloëren, omdat we dan volledig vertrouwd zijn met het materiaal Verder ben je aan het eind van een toernee opgewekt en uitgelaten, omdat de toer is afgelopen.

Zijn de toernee's soms niet te lang?

Soms omdat ze inderdaad te lang zijn, maar wanneer we een toernee van vijf dagen doen, kom je waarschijnlijk dezelfde up's en down's tegen.

Heb je de bespreking van "On Stage" in Melody Maker gelezen? (een zeer negatieve recensie, rené)

Ja.

Wat vond je daarvan?

Melody maker is nooit sympathiek tegenover ons geweest Speciaal niet tegenover Ritchie Ze schijnen hem niet zoveel te kunnen schelen Dat interview dat ze dit jaar met hem deden, was veel beter dan ik verwacht had Sounds is wel altijd goed voor ons geweest New Musical Express is meestal oké.

Ik heb een interview met Cozy Powell in New Musical Express gelezen, waar in stond dat Cozy ontevreden was met het drumwerk dat hij op "On Stage" heeft verricht Ben je het daar mee eens

Nee, daar ben ik het volstrekt niet mee eens Je moet wel een erg goed musicus zijn, wil je op een live-elpee zo goed naar voren komen als hij Wat wij op de live-elpee hebben staan is niet aangeraakt We hebben geen overdubs met gitaar of de stem gedaan We hebben de banden onaangeroerd gelaten En onder deze omstandigheden geloof ik niet dat je een elpee zult vinden die je kunt vergelijken met deze We zijn werkelijk grandioos op deze elpee, omdat we niet geprobeerd hebben om met studio-trucjes de elpee nog perfecter te doen lijken En dan die schitterende nuances die Rainbow aan het begin en in nummers als "Catch The Rainbow" en "Still I'm Sad" weet te leggen! Natuurlijk was Cozy teleurgesteld en natuurlijk vond hij dat hij het beter had kunnen doen, maar wanneer je vindt dat je het niet nog beter kunt doen, verdien je niet meer in deze business te zijn Wanneer je denkt dat wat je gedaan hebt het uiterste is wat je kunt, ben je geen professional meer Mijn mening is, dat "On Stage" het beste is wat een band als de onze kan doen, zonder alles na de hand te corrigeren in de studio.

Wat onze studio-elpee's betreft... ze zijn allemaal een zeer bijzonder iets Je zult niemand dezelfde muziek als ons horen spelen Of je er nu van houdt of niet, je zult moeten toegeven dat het allemaal erg origineel is We doen die studio-elpee's echter maar voor één reden En die is dat we de songs die op die elpee's staan live kunnen spelen Op studio-elpee's hoor je veel dingen die we live beter kunnen doen We zijn ook niet dat soort band dat de studio in gaat zonder te bewijzen wat ze live waar kunnen maken.

Is dat de enige reden waarom "On Stage" is uitgebracht?

Nee, niet de enige De andere reden is, dat er in Japan een ontzettende vraag naar een dergelijke elpee was De verkoopcijfers zouden gegarandeerd erg hoog zijn Er zijn nu zo'n 250.000 elpee's van "On Stage" verkocht, wat erg veel is voor zo'n klein eiland Maar het idee om die elpee alleen in Japan uit te brengen, scheen ons belachelijk, want wanneer we dat gedaan zouden hebben, zouden er ongetwijfeld bootlegs van die elpee zijn gemaakt en verkocht worden in Australië, Europa en Amerika Waarom zouden we ons dat zelf aandoen? Dus hebben we opnames in Duitsland en Japan gemaakt en de live-elpee worldwide uitgebracht Er is trouwens een bootleg uitgebracht van het eerste concert dat we in Tokyo deden Ik heb de plaat nog niet gehoord, ik heb alleen de hoes gezien Ik heb wel van andere mensen gehoord dat het een absoluut verschrikkelijke plaat is (Dio bedoelt hier de bootleg "Blackmore The Raider") En ik ben er zeker van dat die mensen gelijk hebben Toch zijn bootlegs, of ze nou goed zijn of niet, een vorm van vleierij Als je zo goed bent, dat je voor bootleghandelaren winstgevend bent, heb je wat bereikt Natuurlijk verafschuwen we bootlegs, omdat zij de band niet goed weergeven Nou krijg je van die idioten die zeggen: "Wat een slechte band, terwijl ze zich niet realiseren dat Rainbow daar op hun slechts wordt weergegeven.

Ik heb die bootleg zelf ook.

Ja? Hoe kom je daar aan?

Ze zijn o.a in platenwinkels in Amsterdam te krijgen.

Is dat een elpee of een tape?

Een elpee.

Ik moet zien dat ik daar ook een exemplaar van te pakken krijg, al was het alleen maar om teleurgesteld te worden...

Er staat een verschrikkelijke versie van "Do You Close Your Eyes" op.

Een interviewer heeft ons al eerder gevraagd waarom "Do You..." niet op "On Stage" staat De reden is dat "Do You..." een toegiftsong is Als je de hele live-set hebt gedaan en je aan de toegift toe bent, gooi je het laatste er uit Je schreeuwt rent heen en weer en de band speelt erg snel en ruig Van alle keren dat we "Do You..." opgenomen hebben, klonk het, toen we het in de studio afluisterden, geen enkele keer goed We wilden dat nummer dan ook niet op "On Stage" hebben Ik ben daarom wel teleurgesteld dat het op de bootleg staat.

Waarom staat "Stargazer" niet op "On Stage"?

We vonden "Stargazer" live nooit zo goed als in de studio-versie Het was gewoon te langdradig Het was een vervelend nummer in onze ogen Ik weet niet hoe het publiek daarover denkt Wij vonden het alleen goed in de studio-versie en daarom lieten we het er uit.

"Do You Close Your Eyes" was live te zien op de Duitse t.v Heb je die uitzending gezien?

Ja, het was geweldig.

Hoe vond je het om jezelf te zien?

Ik wil mezelf nooit zien Ik probeer wanneer ik op het podium sta, te vergeten hoe ik er uit zie Ik zie mezelf altijd als een stem met benen De rest van het lichaam doet niet terzake Natuurlijk moet ik mezelf een beetje goed kleden voor het publiek, maar ik denk alleen maar aan mij als zanger Wanneer ik van mezelf foto's zie in muziekbladen, walg ik daar altijd van Ik denk altijd: "O god, het is verschrikkelijk.

Het is natuurlijk een onderdeel van de show.

Dat is waar, maar wanneer ik een onzichtbaar persoon zou zijn en de mensen zouden toch kunnen horen dat het Ronnie James Dio is die daar zingt, zou ik erg blij zijn Natuurlijk ben ik ook een soort acteur en ik hou ervan om rond te springen en een goeie show te doen, maar als eerste beschouw ik me als zanger en ten tweede als artiest Ik geloof dat Ritchie daar hetzelfde over denkt Ik geloof dat we allemaal wel denken dat we nu eenmaal een show moeten doen Was dit niet het geval, dan kunnen we net zo goed in de kleedkamers blijven zitten en daar de nummers in de zaal af te laten spelen Maar allereerst komt de kwaliteit van de muziek De show komt op de tweede plaats.

Er waren pers-kritieken die schreven: "On Stage" is Ritchie Blackmore's meesterwerk En vroegen zich af wanneer Rainbow's meesterwerk zou komen.

Waarom vind je dat?

Ik vind het niet, maar een muziekblad.

Oké, maar laat ik nou jou eens een vraag stellen Geloof je dat?

Ja.

Waarom geloof je dat?

Omdat er teveel gitaarwerk op de elpee staat Er is ook teveel gitaarwerk in de show Er is altijd een gitaarsolo en niet altijd een drum- of een orgelsolo.

Oh, ik begrijp wat je bedoelt Dat is waar, daar heb je gelijk in, maar je zult moeten toegeven dat Rainbow is opgericht met als basis en hoofdmoot Ritchie Blackmore Daarom gaat Ritchie niet op de achtergrond staan en zeggen: "Oké, laten we nu eens vier nummers doen met een orgelsolo" Je moet degene die de sterkste persoonlijkheid is en de meeste talenten heeft op de voorgrond halen Jon Lord was een goeie keyboardspeler, maar hij was niet zo goed als Ritchie wat acteren en wat schrijven betreft Of je nu meer van gitaar of keyboards houdt, daar gaat het niet om Toen Ritchie Deep Purple verlaten heeft, hielden ze het nog even vol, maar daarna bestond Deep Purple niet meer Ritchie formeerde Rainbow, en die bestaat nog steeds Waar je uit kunt concluderen dat Ritchie de drijfveer was in Deep Purple.

Ritchie zal altijd een drijfveer zijn...

Dat klopt En omdat hij de drijfveer en een genie is, ik meen dit bijzonder ernstig, moet hij op de voorgrond treden Hij is niet alleen geniaal als gitarist, maar ook als producer, songschrijver, organisator en creeërder van ideeën Hij moet op de voorgrond Ik geef toe dat ikzelf ook wel eens vind dat er teveel gitaarspel in de show is Dat ben ik met je eens Maar wanneer we iemand kunnen vinden die net zo goed als Ritchie is, maar dan op keyboards, dan zouden we meer keyboardsoli in de show doen Maar op dit punt kan niemand Ritchie verslaan, want hij is briljant Ik vind je kritiek erg goed en ik probeer je ook niet weg te praten of te overtroeven, maar op dit ogenblik kunnen we niemand vinden die Ritchie op het solovlak zou kunnen verslaan.

De nieuwe elpee, gaat die er net zo uit zien als "Rising"?

Ik vind dat hij vergeleken kan worden met één kant van "Rising" en dat is de kant met "Tarot Woman" en "Run With The Wolf", wat er nog meer op staat ben ik vergeten.

Gaan er geen songs als "Catch The Rainbow" op staan?

Ja, er is één song die erg veel op "Catch The Rainbow" lijkt.

Dat zijn de nummers waarin ik Ritchie Blackmore het meeste waardeer en niet de nummers als "Do You Close Your Eyes".

Dat vind ik ook En ik kan je verzekeren dat Ritchie er precies zo over denkt "Do You Close Your Eyes" is meer een dom nummer "Catch The Rainbow" daarintegen is een meesterwerk Het draagt je weg van "Highway Star" en meer van die riffsongs Maar ondanks dat is deze band gebaseerd op die riffsongs "Catch The Rainbow" is meer een luxe van ons Het nummer op de volgende elpee gaar "Rainbow Ice" heten (het gaat hier over "Rainbow Eyes", het album was nog niet uit op het moment van dit interview en de datum van publicatie, Rainbow Fanclan Legacy).

Wat vind je hiervan Ronnie (we laten hem een sjaaltje zien met aan de ene kant het woord Rainbow en op de andere kant Ritchie Blackmore, een waardeloos lor, dat notabene nog een tientje kost ook)?

Als ik toevallig zo'n ding bij me had, zou ik het waarschijnlijk verbranden Als je nu toevallig het woordje "Rainbow" weghaalt, dan hou je alleen "Ritchie Blackmore" over En dat is nou precies waar wij het net over hadden Je kunt niet konstant alleen maar op een gitaar spelen Er is een zanger, een drummer en een bassist en ga zo maar door Maar hij is degene (hij wijst op de naam Ritchie Blackmore) die wij respecteren omdat hij zo'n goed musicus is Niemand kan aan hem tippen Ik heb veel zangwerk gedaan met werkelijk hele goeie mensen, Cozy heeft met Jeff Beck gespeeld, die beschouwd wordt als één van de grootsten, maar je zult niemand vinden die Ritchie Blackmore kan evenaren Soms ga ik ook wel eens naar mijn hotelkamer en baal ik van dit alles Maar dat gebeurd maar zelden Ik weet dat ik zonder hem nu niet met jullie zou praten Ik hoop alleen, dat wanneer de band uit elkaar gaat en dat gaan ze, deze band zal niet eeuwig bestaan Misschien dat we nog zo'n twee à drie jaar bij elkaar blijven Ik hoop dat ik na die tijd herkend zal worden als wat ik ben; een goeie zanger En dan kan ik in mijn eigen richting gaan werken.

Het lijkt wel een soort hemel die Cozy probeert te creeëren met dat omhooggaande drumstel....

Precies! Het lijkt net of hij uit een soort wolk komt Normaal gesproken gebruiken we, op het moment dat het drumstel omhoog gaat, een rookmachine Alleen vanavond hadden we dat niet Dat idee kwam overigens van Cozy af De regenboog was Ritchie's idee Hij zei: "We moeten een regenboog hebben" Een jaar later hadden we er één De gehele show is door Cozy, Ritchie en mij bedacht Onze gezamelijke ideeën zitten er in verwerkt.

Is die show niet te imponerend?

Te imponerend? Ik weet het niet Ik heb de show nog nooit van voren bekeken Maar ik hoop niet dat het zo is, wat jij zegt Maar als je dit denkt, hoop ik dat je de volgende keer als we hier spelen werkelijk geïmponeerd zal zijn, want dan zul je dingen zien die je niet zult geloven Misschien vergelijken de mensen onze show wel met die van Kiss Ze blazen zichzelf op en weet ik het allemaal, maar muzikaal gezien zijn we met niemand te vergelijken Je moet er gewoon van uit gaan dat het concertpubliek ook komt om iets te zien.

Geloof je niet dat Ritchie teveel voor het publiek speelt? Hij wilde een paar schitterende zachte solo's doen, maar het publiek begon daar doorheen te schreeuwen en Ritchie begon ruiger te spelen.

Ah, ik begrijp wat je bedoelt Nee, dat is niet waar Ritchie zal altijd proberen om creatieve dingetjes te spelen, maar als het publiek daar rot op reageert, dan denkt hij: "I don't wanna know about it anymore" en speelt hij weer hard.

Kun je iets over de live-elpee vertellen, waarom kozen jullie die songs?

Omdat die het beste op de band klonken.

Alleen om die reden? Ik had namelijk het idee dat Ritchie "Catch The Rainbow" koos, omdat hij zichzelf wilde bewijzen.

Nee, nee De elpee is geproduceerd door Martin Birch en mij Ik heb daar helaas geen profijt van, want in verband met belastingen staat mijn naam niet op de hoes vermeld Wij tweeën hebben in twaalf dagen tijd de banden beluisterd, soms dertien uur per dag en wij hebben de nummers uitgekozen Ritchie heeft hier nauwelijks de hand in gehad We hebben geprobeerd om de elpee een reflectie van onze show te maken Daarom begint de elpee met "Kill The King" We probeerden het te presenteren zoals we de show presenteren.

Ik las in een recensie dat de keuze van de nummers totaal verkeerd was.

Dat is de mening van de recensist Ik neem het hem niet kwalijk, want je kunt nu eenmaal niet iedereen zijn zin doen Ik geloof echter dat een groot deel van het publiek het wel waardeerde, anders zouden we niet voor uitverkochte zalen spelen We proberen de muziek goed te presenteren We kunnen niet, als we drie maanden getoerd hebben zeggen: "Dit moeten we anders doen" Als de mensen het niet goed vinden kunnen we alleen maar zeggen: "Sorry".

Wel, ik geloof dat ik klaar ben met de vragen.

Goeie vragen, werkelijk Ik vind het fijn om vragen te beantwoorden waarbij ik moet argumenteren.

Je hebt nog niet veel interviews gedaan, hoorde ik van de platenmaatschappij.

We deden één interview in Engeland, die bedoeld was voor de hele toernee, zodat we, ik zeg dit niet tegen jullie, niet lastig zouden worden gevallen door journalisten Soms ben je moe en wil je niet praten Dan denk je: "Fuck off, I don't wanna do an interview" We maken uitzonderingen, wanneer iemand een serieus interview wil doen Ik zou vanavond geen interview met jullie gedaan hebben, als ik niet had willen praten Als ik dit niet had gewild, had ik in de hal gezegd: "Ik kom er zo aan" en was niet meer terug gekomen Maar ik herinnerde jullie nog van vorig jaar en als ik jullie als een stelletje gekken had herinnert, had ik vanavond geen interview gedaan.

Dutch Rainbow Fanclub, The Book Of Taliesyn no 8, Februari 1978