BOB DAISLEY


17 EN 18 DECEMBER 1983 WERD IN DE WESTFALENHALLE EEN HEAVY METAL ROCKPOP FESTIVAL GEORGANISEERD, HET WERD IN ZIJN GEHEEL OPGENOMEN DOOR DE DUITSE TV, OP DE 17e SPEELDEN IRON MAIDEN, MSG, THE SCOPPIONS, KROKUS, OZZY OSBOURNE EN DEF LEPPARD, OVER DEZE DAG KAN IK VERDER NIETS VERMELDEN OMDAT WIJ DE 18e GEGAAN ZIJN.

OZZY OSBOURNE wist met zijn legendarische set bij menig hardrocker een traan te laten wegpinken. Met name Jake E Lee was de gangmaker en verraste mij erg.

Bassist Bob Daisley vertelde ons zijn levensverhaal. "Ik had een tijd dat ik tegen alles inging, ik droeg op school geen uniform en liet mijn haar groeien en werd o.a. daardoor van school getrapt. Ik begon me meer en meer in muziek te verdiepen. Met mijn gitaarlessen was het ook al gauw bekeken, ik vond bassen gewoon veel toffer. Al gauw kwam ik in aanraking met, wat heet, "de betere bands" omdat ik veel talent bezit. Eigenlijk vind ik werken in de studio veel leuker dan "on the road" bezig zijn. Met name de lange tijd dat je op pad bent zijn veel eisend, maar ik blijf mijn werk met liefde doen. Ik ben graag thuis samen met mijn vrouw en kind en laat me dan graag inspireren door de rust en de natuur om nieuwe nummers te schrijven." Omdat Bob een geweldig gevoel voor humor heeft en een vrolijke prater is kwam zijn tijd bij RAINBOW al spoedig aan bod.

"Het zat zo, eigenlijk wilde Ritchie er één jaar tussen uit om nieuwe nummers te schrijven en om te luieren. Cozy Powell wilde een solo album opnemen en daarbij kwam nog dat Ronnie James Dio helemaal niet zo gelukkig was met deze situatie. Er ontstonden problemen. Ronnie en Ritchie waren toen geen vrienden meer.

Oh ja David Stone zou zeer waarschijnlijk ontslagen worden, maar daar weet ik niet zoveel vanaf. Ronnie belde me een paar dagen later op met de mededeling op dat de band uitelkaar gingen of ik samen met hem en Tommy Aldridge een nieuwe groep op poten wilde helpen zetten. Dat was het originele idee van Ronnie en mijzelf om samen verder te gaan. En in de tijd dat Ronnie zocht naar de rest van de groepsleden verliet Ozzy Black Sabbath. Ronnie werd toen gevraagd om bij Sabbath te komen zingen, zodat Ronnie en ik geen band konden formeren. Maar in plaats van Ronnie -regen Ozzy en ik een groep samen, ha ha ha, dat was een grappige situatie.

De originele opzet was dan Ozzy, ik, Randy Rhoads en Lee Kerslake. In deze line-up maakten we twee albums: "Blizzard of Oz" en "Diary of a madman".

Ook al staat mijn naam niet op de tweede vernoemd speelde ik wel degelijk mee. Na het opnemen van die twee l.p.'s besloten Lee en ik weer terug te keren naar URIAH HEEP samen met Mick Box. Maar toen Ozzy terug kwam van Amerika,waar hij ondertussen behoorlijk populair geworden was, vroeg hij me om mee te helpen met het schrijven van materiaal voor zijn nieuwe studio l.p. Nou wilde ik dat graag doen maar HEEP had de tijd niet om me te missen. Ik ben toen voor de tweede maal bij Ozzy gekomen.

Ook al was mijn eerste bedoeling geweest om gewoon bij HEEP te blijven en wat vrije tijd te nemen om nieuw Ozzy materiaal te schrijven. Ondanks dat ik bij HEEP weggegaan ben heb ik het er altijd fijn gehad, HEEP is bijna zoiets als een hechte familie. Maar ook met Ozzy werken is erg prettig, hij is nog geen steek veranderd en we zijn nog steeds even goede maatjes." Aldus bassist Bob Daisley, die nog wel hele verhalen uit zijn strot kon persen als Carmine Appice niet luidruchtig had binnen komen stormen.

Heavy Metal Demons no 6 (Dutch Rock Magazine), January 1984