JIMMY BAIN (WILD HORSES)
Stap voor stap is beter dan een enorme sprong


In het kader van de nieuwe lichting heavy metal bands die in Engeland om de haverklap de kop opsteken, had je logisch kunnen verwachten dat een groep als Wild Horses nu al tot de top van de nieuwkomers had moeten behoren. Maar ondanks een uitstekende debuutelpee en drie singles is dat nog niet gebeurd. Te hoog van de toren gekraaid of te hoog gemikt? Niets daarvan, Wild Horses heeft gewoon tijd genoeg en laat liever de storm over zich heen waaien. Als de puinhoop daarna opgeruimd is, zien we wel wie overblijft. En Wild Horses zal erbij zijn, daar zijn wij en zij in stilte van overtuigd.

Wild Horses werd vorig jaar opgericht door Brian Robertson, ex-gitarist van Thin Lizzy, en Jimmy Bain, ex-bassist van Rainbow. Beiden zingen ook, hoewel Jimmy de meeste leadpartijen voor zijn rekening neemt. De twee andere, minder bekende groepsleden zijn drummer Clive Edwards en gitaristtoetsenman Neil Carter.

In het licht van hun vroegere prestaties blijft het behoorlijk stil rond Robertson en Bain, de twee Schotten die alles heel rustig blijven bekijken. "We doen het kalm aan en voorzichtig", zegt Jimmy die voor de gelegenheid als spreekbuis fungeert.

"We willen niet het slachtoffer worden van de huidige trend, die veel van die nieuwe groepen van de éne dag op de andere zal laten vallen. We zitten echt niet wanhopig om sukses te smeken. Okee, een hitsingle zoals Saxon of Iron Maiden zou natuurlijk welkom zijn om een breder publiek te bereiken. Maar voor het ogenblik zijn we nog altijd aan de opbouwfase bezig.

We doen het langzaam aan maar ik ben er zeker van dat de mensen die onze eerste elpee gekocht hebben, zich ook zonder aarzelen nummer twee en nummer drie zullen aanschaffen. En dat hebben we veel liever dan dat we als ééndagsvliegen zouden bekeken worden."

"Wild Horses is gewoon een goeie, zelfs hele goeie rock n'roll band", gaat Jimmy verder.

"We hebben de pretentie niet om iets anders te zijn of te doen. We maken ons geen zorgen om het uitblijven van een hit, maar als hij er komt gebruiken we hem om ons wat meer aan de mensen te tonen. Da's alles, groepen als Led Zeppelin of Deep Purple hebben zich toch ook nooit echt om singles bekommerd?"


NIEUWE LICHTING ZAL HET HARD KRIJGEN


Wild Horses wil niet meespringen op de trein van de zogenaamde new wave van de hard & heavyjongens. "We voelen ons daar helemaal niet bij betrokken", zegt Jimmy. "Want toen die zogenaamde revival begon, waren wij eigenlijk op onze manier popsongs aan het schrijven.

We hebben nog steeds geen echte hard rock-song, met zijn tipische klisjees, opgenomen. Dat betekent echter niet dat we geen hard rock zouden spelen. Ik hou van groepen die hard en agressief spelen maar die er ook in slagen om heuse songs te schrijven. En zo bekijken wij het ook."

Jimmy bekijkt die hele nieuwe lichting maar met een scheef oog. "Kijk nu een groep als Saxon", zegt hij. "ze staan in de top twintig, okee, en iedereen schrijft erover. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij langer zullen rechtblijven dan de meeste van die bands.

Ik gun ze het sukses, maar ik vrees dat het allemaal veel te vlug komt. Ik sprak enige tijd geleden nog met een gekende joernalist, die net een interview met Def Leppard achter de rug had. Hij zei me dat het verschil tussen hen en ons duidelijk was, dat zij absoluut geen kontrole over hun eigen lot en hun eigen toekomst hadden. En daar ligt het probleem precies.

Weten waar je mee bezig bent en dat in eigen handen houden is veel belangrijker dan met één enorme stap voorwaarts springen. Maar meestal moet je dan al even snel een grote stap achteruit zetten, omdat je je business niet onder kontrole hebt of omdat verschillende groepsleden het privé niet langer aankunnen. En dan eindig je als zovelen, met een paar verloren jaren, een versleten gitaar en een versterker die je in het beste geval nog aan het amateursgroepje om de hoek kan verkopen.

Samen met je illusies en de hoop dat het ooit nog wel zal terugkomen. Ik hoop dat veel van die nieuwe jongens zich realiseren waar ze mee begonnen zijn, want anders geraken ze zwaar in de penarie."


GELOVEN IN JEZELF EN WAT JE DOET


Jimmy heeft zich zijn vertrek uit Rainbow nog geen ogenblik beklaagd. "De laatste paar jaren zijn voor mij fantastisch geweest", zweert hij plechtig. "Alles wat ik gedaan heb, goed of slecht, heeft me belangrijke ervaring meegebracht. Het is formidabel dat ik nu weer kon zingen. Dat deed ik ooit met mijn eerste groep, Harlot. Bij Rainbow kon het niet. Ik weet dat ik nog een lange weg moet afleggen als zanger, maar dat kan me niet schelen. Je leert tenslotte altijd bij.

Weetje dat onze nieuwe single, "Flyaway", dateert uit mijn Harlotperiode vijf jaar geleden. Zo zie je maar dat je altijd iets overhoudt aan wat je doet als je maar zorgt datje weet waar je mee bezig bent." Alles loopt dus prima, al merkje dat niet in de hitlijsten. Binnen enkele maanden neemt Wild Horses zijn tweede elpee op en voorlopig wordt niet gemikt op een Amerikaanse of internationale doorbraak.

"Eerst moeten we in de positie staan die sterk genoeg is om er een goeie deal door te krijgen", zegt Jimmy. "Een groep als Horses heeft echt geen limiet, we weten niet waar onze toekomst ons echt heen kan leiden. Maar we weten wel dat we goeie songs moeten blijven schrijven, dat we onze show nog beter moeten maken en dat we ons publiek niet bij de neus mogen nemen. Ik heb echt geen zin om in een groep te spelen die aan een mode gebonden is. Geloven in jezelf en in watje doet, da's de enige manier om er te komen en er te blijven."

© Joepie, 17 August 1980